maandag 27 maart 2017

De missie van de boekhandelaar - Iris Van Germeersch

Enkele keren per jaar kom je als boekhandelaar met uitgeverijen samen om de nieuwe oogst aan boeken te keuren en aan te kopen. Een moment waarop je je collectie samenstelt op basis van rationele factoren zoals de te verwachten wensen van je klanten, de bekendheid van de auteur of de reeds bereikte resultaten van een boek in het buitenland. Noem het de economische noodzakelijkheden. En dan resten er nog die boeken die je selecteert omdat je er blij van wordt; omdat de verhalen je raken en je onder de indruk bent van illustraties of vormgeving. Dat zijn de boeken die je met je hart kiest, die mentale zuurstof geven, die het enthousiasme levendig houden. Boeken die je vooral ook graag met je klanten wilt delen.

Kinderen enthousiast maken voor boeken vraagt extra aandacht en begeleiding. Behalve enkele toppers weten ze doorgaans niet wat er allemaal bestaat; ze hechten minder waarde aan namen van auteurs en gaan veel meer af op de eerste indruk. Velen beslissen binnen nauwelijks meer dan een paar seconden tussen ja of nee. Vanzelfsprekend komen ze dan gemakkelijk uit bij wat ze op televisie hebben gezien en vooral wat ze van vrienden hebben gehoord. Ook hun ouders en grootouders spelen liefst op veilig en dat is vaak het conformerende meisjes- of jongensboek. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Je mag als meisje heerlijk genieten van een paardenverhaal over een pony met roze glittermanen en als jongen enthousiast worden van een spannend avontuur over ridders die het tegen aliens moeten opnemen.

Maar het kinderboek moet er ook zijn om nieuwe deuren te openen, om kinderen tot iets anders uit te dagen, om nieuwsgierigheid te wekken, om begrip te creëren. Als boekhandelaar heb je daar een toegevoegde waarde en kan je hen kennis laten maken met de boeken die iets anders te bieden hebben. Het zijn de verhalen met een twist, met onverwachte humor, met een originele insteek, met een onverwachte tederheid, verhalen die tot denken aanzetten. Of denk aan de boeken met niet-alledaagse creatieve illustraties, met een opvallende vormgeving. Boeken zoals die van Hervé Tullet, Oliver Jeffers, Brian Selznick en van talrijke auteurs en illustratoren van eigen bodem.

Het vraagt kennis, tijd en communicatie om met enthousiasme het ene na het andere boek te presenteren, te wijzen op bijzondere details. Maar er is geen groter compliment dan wanneer ouder en kind bereid zijn je enthousiasme te delen en voor dat soms onverwachte boek te gaan. Valt het helaas toch eens tegen, dan moet de zoektocht gewoon verder worden gezet want dat is juist het voordeel van het prachtige aanbod.

Het is bijna een missie om die openheid en diversiteit van lezen van jongs af aan kans te geven, bij voorkeur zelfs te stimuleren. Het zal bij kinderen de kijk op de wereld op een vanzelfsprekende manier breder maken, bewust of onbewust begrip opbrengen voor alternatieve samenlevingsvormen en bovendien het leesplezier bevorderen. En dat is toch wat we willen bereiken.

Iris Van Germeersch is historicus en kwam na enkele jaren werken bij internationale bedrijven, in het boekenvak terecht. Als boekhandelaar is ze gespecialiseerd in kinder- en jeugdboeken. Ze geeft regelmatig lezingen, zit in boekenjury’s en is bij tal van projecten betrokken. Ze was tot voor kort voorzitter van de Vereniging Vlaamse Boekverkopers en is co-oprichter van Boekentroef, een samenwerking van kinderboekhandels in Vlaanderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten